Over echtheid, dieren en natuurlijke resultaten na BotoxDe stadsfotograaf van Leiden kwam bij mij langs om te praten over echtheid, dieren en natuurlijke resultaten met Botox. Ik mocht ook met mijn Oosterse korthaar kitten Nola op de foto.

Hieronder het interview:


Marsha Wichers studeerde af aan de Kunstacademie én als arts aan de Leidse Universiteit. Inmiddels heeft Marsha haar weg gevonden als cosmetisch arts. Ze deed onderzoek naar het effect van injectables op de uitstraling van het gezicht. Het resultaat in een notendop: less is more.


“Jongeren zijn vaak nog volop bezig met onrealistische schoonheidsidealen. Maar wat we op onze telefoon zien ís niet echt. Om me heen zie ik dat veel mensen wel klaar lijken te zijn met dat gemaakte. De meeste mensen die te maken hebben met veroudering van het gezicht zijn helemaal niet op zoek naar übervolle jukbeenderen en gestileerde lippen. Die willen gewoon het verouderingsproces een beetje vertragen en een mooie huid houden.”

“Steeds meer wordt geautomatiseerd. Alles lijkt maakbaar. Men kan een perfecte robot creëren, maar een echt mens is niet perfect. Je hoeft ook niet te doen alsof je dat wel bent. We moeten onze menselijkheid behouden. De nieuwe trend in de nabije toekomst is meer echtheid. Je kijkt ook niet naar een rimpel of of iemand mooi of lelijk is, je kijkt naar wat iemand uitstraalt. De mooiste mensen zijn mensen die lachen en vrolijk zijn en rimpels mogen hebben.”

“Van dieren kunnen we heel veel leren. Ik zag laatst een filmpje van de bioloog Frans de Waal, dat hij afscheid neemt van een mama-aap. Dat zij hem dan geruststelt door met haar vingers op zijn rug te tikken. Het filmpje laat daarmee ook zien dat de interactie tussen dier en mens heel puur is. Door alle digitale hulpmiddelen lijken wij dat soms te verliezen. Als je naar dieren kijkt, ga je terug naar waar het nou eigenlijk echt over gaat.”
Voor meer verhalen over dieren en wat we van ze kunnen leren, kijk ook eens bij deze post.


praktijk logo dokter marsha wichers.png