PREVENTIEVE BOTOX
om diepe rimpels te voorkomen

Wat is preventieve botox?

Wanneer je merkt dat de mimieklijnen in je gezicht blijven staan en niet meer 'wegtrekken' overnacht, kun je overwegen om te starten met laaggedoseerde Botox behandelingen. Het doel hiervan is om te voorkomen dat je diepe mimieklijnen in je gezicht krijgt. 

In welke delen van het gezicht heeft dit zin?
De huid van het bovenste deel van het gezicht is het meest geschikt voor preventieve Botox. Er is bijvoorbeeld veel beweging tussen de wenkbrauwen (fronsen), rond de ogen (lachen) en op het voorhoofd (wenbrauwen omhoogtrekken). Hoe bewegelijk iemand is in zijn of haar gezicht is heel persoonlijk en verschilt per individu. Het is daarom belangrijk een behandelplan op maat te laten maken. De Softoxmethode® is hier heel geschikt voor.
 
Waarom is de Softoxmethode® zo belangrijk bij preventieve Botox?
Preventieve botox wordt meestal gedurende een langere periode in het leven toegepast, immers de behoefte om veroudering af te remmen is meestal geen 'bevlieging'. De gemiddelde leeftijd om hiermee te starten ligt rond het 30e jaar. Preventieve Botox is bedoeld om het ontstaan van rimpels te vertragen, maar niet om de mimiek 'plat te leggen'. Door middel van de Softoxmethode® kun je goed in kaart brengen hoe de indiviuele mimiek werkt en de dosering en frequentie van de Botoxbehandelingen hierop aanpassen voor een natuurlijk resultaat.

Hoe vaak moet ik dit doen?
Afhankelijk van jouw mimiek, type huid, status van de huidveroudering en sterkte van de spieren kan het wisselen van 1 tot 4 keer per jaar.

Op welke leeftijd moet ik met preventieve Botox beginnen?

Allereerst 'moet' er niets. Preventieve Botox behandelingen hoeven niet de nieuwe norm te worden in het 'beautyritueel'. Maar het is wel belangrijk om het weloverwogen te doen op het moment dat je er toch voor wilt kiezen. Je hebt namelijk ook je mimiek nódig in de non-verbale communicatie. Dat betekent dus laag doseren en niet vaker dan nodig is om rimpelvorming te remmen. Qua leeftijd is het meestal vroeg genoeg om rond het 30e jaar te beginnen. Het is zeker niet nodig om al vóór het 25e jaar te beginnen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet te veel of te vaak botox ga gebruiken?

Botox ontspant spieren, en daardoor zal de bovenliggende huid minder diep 'vouwen'. Dit zorgt voor een vertraging van het verouderingsproces. De huid zal langer vrij blijven van mimieklijnen. Het is niet nodig om 'strak' te staan en geen beweging in het gezicht te hebben bij preventief Botoxgebruik. Het gebeurt meer dan eens dat cliënten dit wel als 'doel' van de behandeling gaan zien. Dit komt mede doordat ze wennen aan het gebruik en steeds meer willen. Door behandeld te worden volgens de Softoxmethode® wordt het effect op de mimiek nauwgezet in kaart gebracht en zo laag mogelijk gedoseerd. Zo wordt de kans heel klein dat je onbedoeld steeds meer botox gaat gebruiken.
Nota bene: Wanneer er eenmaal rimpels aanwezig zijn kan het wèl nodig zijn om op bepaalde gebieden een 'strakker' effect te bewerkstelligen met een hogere dosering Botox

Kun je mij een voorbeeld laten zien van hoe de huid veroudert?
Hieronder zie je in een animatie hoe de veroudering van de huid rond de ogen eruitziet. Door het samentrekken van de huid rond het oog onstaan er langzaam maar zeker rimpeltjes rond de ogen. Eerst trekken ze nog weg overnacht, maar langzaamaan blijven de lijntjes staan en ontstaan er de zogenaamde 'kraaienpootjes'. Door de kringspier rond het oog minder sterk te laten samentrekken (door middel van Botox) kun je dit proces vertragen. 

 Zie onder 'stories' wat de Softox methode voor Marlies, Olga en Inge heeft betekend. 

Normale veroudering van de  huid rond de ogen
van 25 tot 50 jaar
(dit is een animatie)

Dokter Marsha Wichers legt uit wat Botox is

Wat is 'Botox'?

'Botox' is de naam die in de volksmond gebruikt wordt als het om een behandeling met botuline toxine gaat. Botuline toxine is de werkzame stof waarmee een 'botox' behandeling wordt uitgevoerd. Marsha Wichers maakt gebruik van het merk Azzalure dat bekend staat om zijn veiligheid en betrouwbaarheid.

Botuline toxine (type A) is als medicijn op de markt, maar wordt ook al vele jaren gebruikt voor cosmetische toepassingen. Het wordt met behulp van kleine injecties in gezichtsspieren aangebracht waar het zorgt voor ontspanning van deze spieren. Deze ontspanning zorgt ervoor dat de bovenliggende huid gladder wordt. Botuline toxine wordt ook gebruikt bij hoofdpijn en migraine klachten. Daarnaast werkt het bij overmatig zweten door de zweetkliertjes in de oksels te behandelen.

Na de injecties met botuline toxine duurt het doorgaans enkele dagen voordat het effect merkbaar wordt. Na twee weken is het effect optimaal. Het effect houdt (afhankelijk van de dosering die wordt gebruikt en de sterkte van de spier) gemiddeld 2 tot 6 maanden aan).

Voor en nazorg
Rondom een behandeling met botuline toxine  

De behandeling
De behandeling vindt plaats in de praktijk in Leiderdorp vlakbij Leiden. Het is goed bereikbaar vanaf de A4. Je kunt makkelijk en gratis parkeren. De behandeling duurt slechts 5 tot 10 minuten en bestaat uit een aantal kleine injecties met botuline toxine. Dit wordt over het algemeen goed verdragen.

Na de behandeling
Direct na de behandeling dien je de spieren die behandeld zijn gedurende een uur intensief te gebruiken, bijv. fronsen of de ogen dichtknijpen. Je mag na de behandeling de eerste drie uur niet plat gaan liggen (dan bestaat de kans dat de botuline toxine zich te veel en mogelijk de verkeerde kant op verspreidt).  Na de behandeling mag je gedurende drie uur geen druk op het behandelde gebied uitoefenen. Je kunt er even aankomen om te wassen, make-up aan te brengen of af te halen, als je maar geen langdurige intensieve druk toepast. Na enkele dagen wordt het effect van de behandeling merkbaar. Na één tot twee weken is het optimaal.
 
Werken, sport en de zon
Meteen na de behandeling kun je weer werken. Sporten mag je weer de dag na de behandeling. Je mag direct na de behandeling weer in de zon of onder de zonnebank. Wanneer je een blauw plekje hebt dien je op te passen met de zon aangezien deze onder invloed van UV stralen tot een pigmentvlekje kan leiden.
 
Welke bijwerkingen kunnen optreden na behandeling?
Bijwerkingen komen zeer weinig voor en worden gewoonlijk waargenomen binnen de eerste week na de behandeling en ze zijn tijdelijk van aard.  Bijwerkingen kunnen verband houden met het werkzame bestanddeel, de injectiemethode of beide. Na de injectie kan er wat gevoeligheid, jeuk, zwelling en/of een blauwe plek optreden. Soms kan er enkele dagen sprake zijn van hoofdpijn. Een specifieke en zeldzame, tijdelijke bijwerking die na een inspuiting met botuline toxine kan optreden is een hangend ooglid (ptosis).