+31 (0)6 14728497

FACE POSITIVITY

Marsha Wichers over Face Positivity

Face Positivity staat voor een positieve accepterende houding ten opzichte van je gezicht en alles dat bij jouw gezicht hoort. Zoals de dingen die je mooi vindt aan je gezicht, maar ook de aspecten waar je minder blij mee bent. Face positivity gaat ook over het kunnen accepteren van veroudering in het gezicht.

Mijn ervaring leert dat het -met name voor mensen die veel waarde aan hun uiterlijk hechten- lastig is om te accepteren dat het uiterlijk een andere positie inneemt naarmate je ouder wordt. Ouder worden gaat gepaard met verlies van jeugdigheid, maar het brengt iets heel anders, namelijk wijsheid. Helaas is onze maatschappij erg gericht op de buitenkant en lijkt het soms wel of het krijgen van rimpels iets is dat te allen tijde voorkomen moet worden. Dat maakt ook dat veroudering in het uiterlijk impliciet een negatieve lading krijgt. 

Het wordt tijd om daar eens anders naar te gaan kijken. De mooiste mensen op mijn pad zijn de mensen die stralen en tevreden zijn met wie en hoe ze zijn, inclusief rimpels. Maar ook díe mensen vinden het fijn om zichzelf te verzorgen, make-up te dragen en andere 'schoonheidsrituelen' uit te oefenen. In onze moderne tijd mag een medisch cosmetische behandeling ook onderdeel uitmaken van dit 'ritueel'. 

Als we veroudering en rimpels kunnen herdefinieren, komt er ruimte om de schoonheid en waarde van leeftijd te laten zien . Anders lopen we het gevaar dat we alleen nog maar bezig zijn met een 'race tegen de klok' en dat we vergeten te genieten van het hier en nu.

Wanneer je je bewust wordt van de rol die de media spelen bij het bepalen van het schoonheidsideaal, des te groter de kans wordt dat je los kunt komen van de invloeden van social media en marketing. Dan pas kun je bepalen wat jij zelf nou écht belangrijk vindt.

Marsha