MIGRAINE

Hoofdpijn en migraine behandelen met Botox

Migraine behandelen met Botox
praktijk dokter Marsha Wichers

Heb je vaak last van spanningshoofdpijn?
Of heb je migraine? 

Door middel van een behandeling met botuline toxine ('Botox') kun je hoofdpijnklachten aanzienlijk verminderen. Lees er meer over in de FAQ's hieronder. 

Migraine behandelen met Botox

FAQ's over Botox & hoofdpijn

Hoofdpijn


Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn, maar sommige mensen hebben er zo vaak last van dat het een behoorlijke impact op hun leven heeft. Het kan gaan om milde klachten die frequent aanwezig zijn, tot aan hevige migraine aanvallen waarbij bedrust nodig is. Vaak zijn er veel middelen en pijnstillers gebruikt om de hoofdpijn te verminderen. Soms met goed resultaat, maar voor veel mensen blijft het een zoektocht naar een betere oplossing voor de pijn.
Wat is spanningshoofdpijn?


Spanningshoofdpijn wordt meestal omschreven als een bandgevoel rond het hoofd. De pijn kan zeurend en drukkend aanvoelen. Meestal neemt de pijn gedurende de dag toe.
Wat is migraine?


Migraine is een hoofpijn die plotseling op komt zetten en vaak voorafgegaan wordt door begeleidende verschijnselen zoals misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Sommige mensen hebben last van een migraine aura, waarbij zij tijdelijk lichtflitsen in een zigzagpatroon zien. Migraine hoofdpijn wordt vaak als stekend of kloppend omschreven. Vaak zit de hoofdpijn aan één zijde van het hoofd. Een migraineaanval kan uren tot dagen duren. Er zijn tal van uitlokkende factoren zoals stress en slaapgebrek en bij vrouwen kunnen migraine klachten afhankelijk zijn van de hormonale cyclus.
Kan Botox helpen tegen hoofdpijnklachten?


Botox ontspant spieren en zorgt vaak voor verlichting bij hoofdpijn die wordt veroorzaakt door spierspanning rondom het hoofd, dit speelt vaak een rol bij spanningshoofdpijn. Ook bij migraine kan Botox tot een vermindering van klachten leiden. Het effect van Botox wisselt per persoon en varieert van het hebben van minder aanvallen tot aan het volledig uitblijven van hoofdpijnklachten. Het effect van Botox is onderzocht in wetenschappelijk onderzoek en het is een veilige behandelmethode. Botox wordt voor deze indicatie geïnjecteerd in het voorhoofd, de slapen, de hoge nek en het achterhoofd. Het is vaak niet nodig om op ál deze plaatsen te injecteren. Tijdens een consult worden de klachten besproken en aan de hand daarvan wordt een behandelplan op maat gemaakt. Daarin wordt ook de kans besproken dat Botox zal helpen, het is namelijk zo dat niet íedereen baat heeft bij een Botoxbehandeling.
Hoe langt werkt Botox tegen hoofdpijnklachten?


Wanneer je baat hebt bij Botox, zul je meestal 3 tot 6 maanden kunnen doen met het effect van de behandeling. De meeste mensen geven aan dat het effect na 3 maanden afneemt.
Botox of medicatie bij hoofdpijn?


Botoxbehandelingen kunnen een uitkomst bieden bij hoofdpijnklachten als medicatie niet (meer) goed werkt of slecht verdragen wordt. Het helpt om inzicht te krijgen in hoofdpijnklachten door een hoofdpijndagboek bij te houden.
Stress, spanning, hoofdpijn en kaakspanning


Een verkeerde werkhouding, spanning en stress kunnen een verhoogde spierspanning geven. Dit kan leiden tot nekpijn, hoofdpijn, kaakspanning en kaakpijn. Het is natuurlijk een open deur om het advies te geven om minder gestressed te zijn, dit is niet voor iedereen eenvoudig te bereiken. Het kan helpen om pauzes tijdens het werk in te bouwen, Yoga en ontspanningsoefeningen te doen. Als je er zelf niet uitkomt kun je de hulp van een massagetherapeut (Holos) of een fysiotherapeut inschakelen. Botox behandelingen voor hoofdpijn en kaakspanning kunnen hierbij ondersteunend zijn. Het is niet mogelijk om alleen met Botox behandelingen van stress en spanningsklachten af te komen.
Wat kost een Botoxbehandeling voor hoofdpijn en migraine?


De kosten kunnen variëren van 149 euro tot 400 euro. Dit wordt tijdens een consult bepaald en besproken.
Wordt een Botoxbehandeling tegen hoofdpijn en migraine vergoed door de zorgverzekering?


Bij ons in de praktijk wordt een behandeling met Botox niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Wat is Botox en is het veilig?


Voor meer informatie over Botox, veiligheid en eventuele bijwerkingen verwijs ik je naar de pagina 'Wat is Botox en is het veilig?'.