WAT IS BOTOX EN IS HET VEILIG?
FAQ's over Botox

Dokter Marsha Wichers

Marsha Wichers

Cosmetisch arts

KNMG

"Tijdens een intakegesprek is er altijd ruim tijd en aandacht voor je vragen. Om je alvast op weg te helpen beantwoord ik hier de meest gestelde vragen. Voor een persoonlijk advies over injectables en huidverbetering zie ik je graag in de praktijk in Leiden, tot ziens!"

 Zie onder 'stories' wat de Softox methode voor Marlies, Olga en Inge heeft betekend. 

logo praktijk dokter marsha wichers.png

Feiten en fabels over Botox
Botox wint aan populariteit, maar roept ook nog steeds een hoop vragen op. Zo is er nog steeds het idee dat je er door een Botox behandeling onnatuurlijk uit gaat zien. Veel mensen denken dat de opgespoten gezichten van bepaalde celebrities door Botox veroorzaakt zijn. Maar de waarheid ligt veel genuanceerder.  Als cosmetisch arts werk ik nu meer dan tien jaar met dit middel en het is één van de meest effectieve manieren om rimpelvorming tegen te gaan. Maar alles valt of staat bij de juiste dosering en de 'hand van de dokter'. Om wat duidelijkheid te geven in de fabels rondom Botox zal ik hieronder aantal van de meest gestelde vragen beantwoorden.

Wat Botox?
Botox' is de naam die in de volksmond gebruikt wordt als het om een behandeling met botuline toxine gaat. Eigenlijk is 'Botox' een merknaam. Botuline toxine is de werkzame stof waarmee een 'Botox' behandeling wordt uitgevoerd.​ Botox is als medicijn op de markt, maar wordt ook al vele jaren gebruikt voor cosmetische toepassingen. Het wordt met behulp van kleine injecties in gezichtspieren aangebracht waar het zorgt voor ontspanning van deze spieren. Deze ontspanning zorgt ervoor dat de bovenliggende huid gladder wordt. Botox wordt ook gebruikt bij hoofdpijn, migraine klachten en tandenknarsen. Daarnaast werkt het bij overmatig zweten door de zweetkliertjes in de oksels te behandelen.

Na de injecties met Botox duurt het doorgaans enkele dagen voordat het effect merkbaar wordt. Na twee weken is het effect optimaal. Het effect houdt (afhankelijk van de dosering die wordt gebruikt en de sterkte van de spier) gemiddeld 3 tot 6 maanden aan. 

Is Botox veilig?
Ja, Botox is veilig. Botox is goedgekeurd als medicijn, het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor spierspasmen. In zo'n geval wordt het in hogere doseringen gebruikt dan bij cosmetische toepassingen. Ook voor cosmetische toepassingen is het officieel goedgekeurd (2002) en uitvoerig getest. Al voor die tijd werd het middel op grote schaal toegepast in de 'strijd tegen rimpels'. Je kunt er dus op vertrouwen dat je dit middel veilig kunt gebruiken. Zorg er natuurlijk wel voor dat je bij een gecertificeerd arts behandeld wordt (dit kun je terugvinden op de NVCG website) en dat er gebruik gemaakt wordt van geregistreerde merken botuline toxine (Azzalure®, Botox® , Bocouture®).

Voor welke rimpels kun je Botox gebruiken?
De mimische rimpels in het bovenste deel van het gezicht zijn het meest geschikt voor behandeling met Botox. Er is bijvoorbeeld veel beweging tussen de wenkbrauwen (fronsen), rond de ogen (lachen) en op het voorhoofd (wenkbrauwen omhoogtrekken). Hoe bewegelijk iemand is in zijn of haar gezicht is heel persoonlijk en verschilt per individu. Het is daarom belangrijk een behandelplan op maat te laten maken. De Softoxmethode® is hier heel geschikt voor. 

Kun je Botox gebruiken om rimpels te voorkomen?
Ja dat is mogelijk, de gemiddelde leeftijd om hiermee te starten ligt rond het 30e jaar. Preventieve Botox is bedoeld om het ontstaan van rimpels te vertragen, maar niet om de mimiek 'plat te leggen'. Voor meer informatie ga je naar de pagina over preventieve Botox.

Hoe vaak moet ik Botox gebruiken?
Afhankelijk van jouw mimiek, type huid, status van de huidveroudering en sterkte van de spieren kan het wisselen van 1 tot 4 keer per jaar.

Kun je er onnatuurlijk uit gaan zien na een Botox behandeling?
Wanneer hoge doseringen Botox gebruikt worden zal dit een zodanig effect hebben op de mimiek, dat het 'karakter' als het ware uit het gezicht gaat. Het gezicht kan er star en strak uit gaan zien, waarbij het met name opvalt dat er geen beweging in het voorhoofd mogelijk is. Wanneer er een hoge dosering Botox rond de ogen gebruikt is, kan de lach minder oprecht overkomen. Het is de kunst om Botox zodanig te gebruiken dat mimieklijnen daadwerkelijk verminderd worden, maar dat er ook voldoende beweging overblijft om expressief te blijven in het gezicht. Dit vraagt om ervaring bij de arts die jou behandelt en het vraagt om een Botoxbehandeling 'op maat'. Geen enkel gezicht en geen enkel persoon is hetzelfde.

Kun je verslaafd raken aan Botox?
Wanneer je blij bent met het effect van Botox, kun je behoefte krijgen om de behandeling te herhalen wanneer het effect uitwerkt. Dit is natuurlijk anders dan een verslaving, waarbij er sprake is van ontwenningsverschijnselen als het middel niet gebruikt wordt. Het is ook niet zo dat er steeds meer Botox nodig is om het gewenste effect te bereiken, iets wat je bij een verslaving aan een middel wel vaak ziet gebeuren. Mensen kunnen echter wel de behoefte krijgen om Botox op steeds meer plaatsen in het gezicht te willen gebruiken in de 'strijd tegen mimiekrimpels'. En dan kom je weer op het onderwerp van de vorige paragraaf terug, namelijk dat dit een onnatuurlijk resultaat in de hand werkt. Daarnaast is het een utopie om te denken dan je mooi ouder kunt worden door heel veel Botox te gebruiken. Het proces van veroudering speelt op heel veel vlakken, denk bijvoorbeeld aan bot- en vetverlies, verslapping van de huid en het ontstaan van pigmentvlekjes.
 
In mijn optiek is het mooier om lage doseringen Botox te gebruiken en daarnaast ook iets te doen aan die andere verouderingsprocessen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan afbreekbare hyaluronzuurfillers voor volumeverlies en peelings voor een egale teint en structuur. En bovenal is het belangrijk om ook te kunnen accepteren dat ouder worden inhoudt dat je een stuk jeugdigheid los gaat laten. En dat schoonheid dus niet hetzelfde betekent als 'rimpelloosheid'.

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet te veel of te vaak Botox ga gebruiken?
Botox ontspant spieren, en daardoor zal de bovenliggende huid minder diep 'vouwen'. Dit zorgt voor een vertraging van het verouderingsproces. De huid zal langer vrij blijven van mimieklijnen. Het is niet nodig om 'strak' te staan en geen beweging in het gezicht te hebben. Het gebeurt meer dan eens dat cliënten dit wel als 'doel' van de behandeling gaan zien. Dit komt mede doordat ze wennen aan het gebruik en steeds meer willen. Door behandeld te worden volgens de Softoxmethode® wordt het effect op de mimiek nauwgezet in kaart gebracht en zo laag mogelijk gedoseerd. Zo wordt de kans heel klein dat je onbedoeld steeds meer Botox gaat gebruiken.

Welke bijwerkingen kunnen optreden na een Botoxbehandeling?
Bijwerkingen komen zeer weinig voor en worden gewoonlijk waargenomen binnen de eerste week na de behandeling en ze zijn tijdelijk van aard.  Bijwerkingen kunnen verband houden met het werkzame bestanddeel, de injectiemethode of beide. Na de injectie kan er wat gevoeligheid, jeuk, zwelling en/of een blauwe plek optreden. Soms kan er enkele dagen sprake zijn van hoofdpijn. Een zeldzame, tijdelijke bijwerking die na een inspuiting met Botox kan optreden is een hangend ooglid (ptosis). 

Kun je mij een voorbeeld laten zien van het resultaat van een Botoxbehandeling?
Ga naar deze pagina voor meer informatie over de mogelijkheden van Botox, prijzen en foto's van resultaten.

Praktijk voor de injectables en face positivity Marsha Wichers Leiden

Missie en visie
bij praktijk voor Injectables & Face Positivity

Persoonlijke aandacht staat centraal binnen de praktijk. Marsha begeleidt haar cliënten op een betrokken manier waardoor er ook gelegenheid is om te kijken naar wat het gezicht voor iemand betekent en welke behandelingen daar wél en niet bij passen. Cliënten vragen niet om een rimpelloos uiterlijk, maar om een tevreden gevoel wanneer ze in de spiegel kijken. En dat gaat over een positieve uitstraling en empathie voor jezelf. Kleine cosmetische behandelingen kunnen daarbij helpen.
 
Marsha Wichers is cosmetisch arts KNMG, dit is een beschermde titel voor cosmetisch artsen die voldoen aan veiligheids en kwaliteitseisen. Marsha heeft zich met name toegelegd op het vertragen van het verouderingsproces, zonder het karakter van het gezicht te veranderen. Met Botox en hyaluronzuurfillers zorgt ze voor een subtiel en natuurlijk resultaat. Ze vindt het belangrijk dat cliënten zich op hun gemak voelen in de praktijk en besteedt uitgebreid aandacht aan de eerste intake en gezichtsanalyse.