top of page

Tips om rimpels rond de mond te verminderen


 

Rimpels in de bovenlip, mondhoeken die niet meer vrolijk naar boven staan, een slapper wordende huid...en ga zo maar door. Tja..ouder worden brengt veel moois, maar er zijn ook zaken waar we minder blij van worden. En dan twijfel je, ga je er iets aan laten doen? Of accepteer je wat moeder natuur ons lichaam geeft, ook naarmate de jaren gaan tellen?

 

Vroeger....

Vroeger gingen we uren liggen zonnen en smeerden we ons nog even in met een olie, om extra bruin te worden. Ook werd er flink op los gerookt. Tegenwoordig is het tot ons doorgedrongen dat we onze huid tegen UV stralen moeten beschermen en dat we de sigaretten beter kunnen laten staan. In onze 21e eeuw zijn we zo inmiddels zo ver dat we steeds meer mogelijkheden tot onze beschikking hebben om het hele gamma aan verouderingsproblematiek wat te vertragen en te verzachten Maar o wee, we kennen allemaal de voorbeelden van een doorgeslagen zoektocht naar de eeuwige jeugd, want die bestaat natuurlijk niet...Het resultaat is een té volle wangpartij, opgespoten lippen en platgebotoxte mimiek. Terwijl de hals, de handen en tal van andere zaken de werkelijke leeftijd verraden.Wat zijn de opties?

Maar wat kun je dan wél doen zonder dat je doorslaat?

Gelukkig zijn er genoeg opties. Het hangt er een beetje vanaf wanneer je begint. De meeste vrouwen merken tegen de 40 dat het volume rond hun mond afneemt. Tijdens het praten -waarbij de lippen aanspannen- worden lijnen gevormd. Na verloop van tijd blijven deze lijnen ook in de huid staan. Het kan zijn dat je je daaraan stoort. Dan is het dus mogelijk om met een afbreekbaar hyaluronzuurgel, veilig en subtiel de lipcontour te accentueren, en de huid rond de lip te verstevigen, waardoor er minder lijnen gevormd worden bij het aanspannen. Zónder dat de lip er opgespoten uitziet.Je kunt er ook voor kiezen om de kringspier rond de mond een heel klein beetje te ontspannen met Botox, daardoor zal de bovenlip minder sterk worden aangespannen waardoor er logischerwijs ook minder lijnen in de huid trekken.

Als er eenmaal diepe lijnen in de huid zitten, krijg je deze helaas niet meer helemaal weg met een hyaluronzuurgel en/of botox behandeling. In de meest ideale situatie ben je de vorming van diepe lijnen vóór door af en toe een behandeling met een injectable te ondergaan.
Ja maar, ik kijk zo chagrijnig!

Want mijn mondhoeken hangen... En wat kun je daar dan tegen doen?

Allereerst is het belangrijk om te kijken wat de oorzaak is van de hangende of naar beneden wijzende mondhoeken. Er kunnen er eigenlijk drie dingen aan de hand zijn.


Overactieve spiertjes bij de mondhoek

Als eerste kunnen de spiertjes die de mondhoeken naar bekende trekken overactief zijn. Tijdens praten en soms zelfs in rust trekken deze spiertjes aan de mondhoeken, waardoor iemand onbedoeld een norse en ontevreden uitstraling krijgt.De oplossing hiervoor is om het spiertje rustiger te maken en dat kan met een lage dosering botox. Het resultaat is een vriendelijkere uitstraling en de spiertjes die de mondhoeken omhóóg trekken gaan iets harder werken waardoor het makkelijker is om in rust de mondhoeken lichtjes te 'liften'.


Volumeverlies in de mondhoeken

Ten tweede kan er sprake zijn van volumeverlies in de mondhoeken zelf. De mond lijkt daardoor minder breed, de mondhoek valt een beetje naar binnen en gaat ook wat naar beneden staan. Hieronder zie je een virtueel model waarin de gradaties zijn aangegeven.Door met een hyaluronzuur de mondhoeken op te vullen kun je deze weer meer naar voren brengen en de mondhoeken ook iets 'liften'.


Het 'hangen' van de wangen

Als laatste kan er sprake zijn van een schaduw die van de mondhoek doorloopt naar beneden. Dit komt omdat de wang als het ware tegen de mondhoek 'aanhangt'. Hierdoor ontstaat er een schaduw en soms ook een rimpel. Dit worden de marionetlijnen genoemd.

De oorzaak ligt in het 'zakken' van de huid en vetcompartimenten in het gezicht. Daardoor gaat de wang 'hangen'. Dit wordt ook wel eens de 'hamsterwang' genoemd. De kaaklijn wordt hierdoor ook minder strak. In een jeugdig gezicht kun je vaak een V vorm terug zien, naarmate we ouder worden, keert deze vorm om.Dit proces is de essentie van het ouder wordende gezicht. Aanvankelijk kun je de wangen iets 'liften' door o.a. het volumeverlies rond het gebied van het jukbeen en in de wangen wat op te heffen. Er is ook mogelijkheid om in het marionetgebied en de kaaklijn het volumeverlies op te vullen. Maar er zit altijd een maximum aan wat er nog mooi en natuurlijk uitziet. Als dat stadium bereikt is, is het in mijn optiek mooier om door de plastisch chirurg het gezicht iets te laten liften, de zogeheten face lift.
Heb je vragen over de aanpak van veroudering rond je mond, wil je weten wat er mogelijk is? Kom eens langs voor een consult in de praktijk om te zien wat er bij jou past.


Maak hier jouw afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos consult.Comments


praktijk logo dokter marsha wichers.png
bottom of page