TANDENKNARSEN

Bruxisme behandelen met Botox

Tandenknarsen behandelen met Botox
logo praktijk dokter Marsha Wichers

Heb je last van tandenknarsen?
Bouw je veel spanning op in je kaakspieren? 

Met botuline toxine is het mogelijk om de overmatige spanning in de kaakspieren te verminderen. Hierdoor neemt het tandenknarsen af en zullen pijnklachten verminderen. 

BRUXISME.jpg

Bij tandenknarsen -ook wel Bruxisme genoemd- worden met name 's nachts de kiezen hard op elkaar geklemd en over elkaar heen geschoven. Dit maakt een knarsend geluid en zorgt voor vroegtijdige slijtage van de kiezen en pijnlijke kaken.

FAQ's over Botox & gespannen kaken en tandenknarsen (Bruxisme)

Wat is tandenknarsen?


Bij tandenknarsen -ook wel Bruxisme genoemd- worden met name 's nachts de kiezen hard op elkaar geklemd en over elkaar heen geschoven. Dit maakt een knarsend geluid en zorgt voor vroegtijdige slijtage van de kiezen en pijnlijke kaken.
Wat is kaakspanning en wat kun je er aan doen?


Wanneer er overdag onbewust spanning in de kaakpieren wordt opgebouwd uit zich dit in kaakpijn en een gespannen, stram gevoel in de kaken. Dit kan samen met het nachtelijke tandenknarsen voorkomen, maar kan ook los van elkaar bestaan. Er zijn oefeningen die je kunt doen om de kaken te ontspannen en je kunt een kaakfysiotherapeut consulteren om je hierin te ondersteunen. Vaak gaat het om onbewust gedrag waarbij je spanning opbouwt in het gezicht. Het kan dan helpen de kaakspieren te ontspannen met Botox. Het is daarnaast wel belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van de spanning en technieken aan te leren die helpen te ontspannen.
Wat kun je doen aan tandenknarsen?


Het helpt om een bitje te dragen tijdens het slapen om de tanden te beschermen en zo de slijtage tegen te gaan. Door het knarsen wordt de kaakspier steeds sterker en dit verergert het knarsen weer. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Het kan helpen om de kaakspieren te ontspannen met Botox zodat de kracht afneemt, en het knarsen en de bijbehorende klachten ook af zullen nemen.
Stress, spanning, hoofdpijn en kaakspanning


Een verkeerde werkhouding, spanning en stress kunnen een verhoogde spierspanning geven. Dit kan leiden tot nekpijn, hoofdpijn, kaakspanning en kaakpijn. Het is natuurlijk een open deur om het advies te geven om minder gestressed te zijn, dit is niet voor iedereen eenvoudig te bereiken. Het kan helpen om pauzes tijdens het werk in te bouwen, Yoga en ontspanningsoefeningen te doen. Als je er zelf niet uitkomt kun je de hulp van een massagetherapeut (Holos) of een fysiotherapeut inschakelen. Botox behandelingen voor hoofdpijn en kaakspanning kunnen hierbij ondersteunend zijn. Het is niet mogelijk om alleen met Botox behandelingen van stress en spanningsklachten af te komen.
Hoe langt werkt Botox tegen kaakklachten?


Wanneer je baat hebt bij Botox, zul je meestal 3 tot 6 maanden kunnen doen met het effect van de behandeling. De meeste mensen geven aan dat het effect na 3 maanden afneemt.
Wat kost een Botoxbehandeling voor tandenknarsen en kaakspanning?


De kosten voor het behandelen van de kauwspier (Masseter) bedragen 250 euro. Wanneer het nodig is om ook het deel van de spier dat doorloopt in de slapen te behandelen, zullen de kosten hoger liggen. Dit wordt tijdens een consult bepaald en besproken
Wordt een Botoxbehandeling tegen tandenknarsen en kaakspanning vergoed door de zorgverzekering?


Bij ons in de praktijk wordt een behandeling met Botox niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Wat is Botox en is het veilig?


Voor meer informatie over Botox, veiligheid en eventuele bijwerkingen verwijs ik je naar de pagina 'Wat is Botox en is het veilig?'.