top of page

Botox, de genuanceerde waarheid..


Botox wint aan populariteit, maar roept ook nog steeds een hoop vragen op. Zo is er nog steeds het idee dat je er door een Botox behandeling onnatuurlijk uit gaat zien. Veel mensen denken dat de opgespoten gezichten van bepaalde celebrities door Botox veroorzaakt zijn.


Maar de waarheid ligt veel genuanceerder. En dat weet ik als geen ander. Ik werk nu meer dan tien jaar met dit middel en het is één van de meest effectieve manieren om rimpelvorming tegen te gaan. Maar alles valt of staat bij de juiste dosering en de 'hand van de dokter'.


Om wat duidelijkheid te geven in de fabels rondom Botox zal ik aantal van de meest gestelde vragen behandelen in dit blog.


Wat is ‘Botox’?

'Botox' is de naam die in de volksmond gebruikt wordt als het om een behandeling met botuline toxine gaat. Eigenlijk is 'Botox' een merknaam. Botuline toxine is de werkzame stof waarmee een 'Botox' behandeling wordt uitgevoerd.

Botox is als medicijn op de markt, maar wordt ook al vele jaren gebruikt voor cosmetische toepassingen. Het wordt met behulp van kleine injecties in gezichtspieren aangebracht waar het zorgt voor ontspanning van deze spieren. Deze ontspanning zorgt ervoor dat de bovenliggende huid gladder wordt. Botox wordt ook gebruikt bij hoofdpijn en migraine klachten. Daarnaast werkt het bij overmatig zweten door de zweetkliertjes in de oksels te behandelen.

Na de injecties met Botox duurt het doorgaans enkele dagen voordat het effect merkbaar wordt. Na twee weken is het effect optimaal. Het effect houdt (afhankelijk van de dosering

die wordt gebruikt en de sterkte van de spier) gemiddeld 3 tot 6 maanden aan.


Is Botox veilig?

Ja, Botox is veilig. Botox is goedgekeurd als medicijn, het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor spierspasmen. In zo'n geval wordt het in hogere doseringen gebruikt dan bij cosmetische toepassingen. Ook voor cosmetische toepassingen is het officieel goedgekeurd (2002) en uitvoerig getest. Al voor die tijd werd het middel op grote schaal toegepast in de 'strijd tegen rimpels'. Je kunt er dus op vertrouwen dat je dit middel veilig kunt gebruiken. Zorg er natuurlijk wel voor dat je bij een gecertificeerd arts behandeld wordt (dit kun je terugvinden op de NVCG website) en dat er gebruik gemaakt wordt van geregistreerde merken botuline toxine (Azzalure®, Botox® , Bocouture®).
Kun je er onnatuurlijk uit gaan zien na een Botox behandeling?

Wanneer hoge doseringen Botox gebruikt worden zal dit een zodanig effect hebben op de mimiek, dat het 'karakter' als het ware uit het gezicht gaat. Het gezicht kan er star en strak uit gaan zien, waarbij het met name opvalt dat er geen beweging in het voorhoofd mogelijk is. Wanneer er een hoge dosering Botox rond de ogen gebruikt is, kan de lach minder oprecht overkomen. Het is de kunst om Botox zodanig te gebruiken dat mimieklijnen daadwerkelijk verminderd worden, maar dat er ook voldoende beweging overblijft om expressief te blijven in het gezicht. Dit vraagt om ervaring bij de arts die jou behandelt en het vraagt om een Botoxbehandeling 'op maat'. Geen enkel gezicht en geen enkel persoon is hetzelfde.


Kun je verslaafd raken aan Botox?

Wanneer je blij bent met het effect van Botox, kun je behoefte krijgen om de behandeling te herhalen wanneer het effect uitwerkt. Dit is natuurlijk anders dan een verslaving, waarbij er sprake is van ontwenningsverschijnselen als het middel niet gebruikt wordt. Het is ook niet zo dat er steeds meer Botox nodig is om het gewenste effect te bereiken, iets wat je bij een verslaving aan een middel wel vaak ziet gebeuren.


Mensen kunnen echter wel de behoefte krijgen om Botox op steeds meer plaatsen in het gezicht te willen gebruiken in de 'strijd tegen mimiekrimpels'. En dan kom je weer op het onderwerp van de vorige paragraaf terug, namelijk dat dit een onnatuurlijk resultaat in de hand werkt. Daarnaast is het een utopie om te denken dan je mooi ouder kunt worden door heel veel Botox te gebruiken. Het proces van veroudering speelt op heel veel vlakken, denk bijvoorbeeld aan bot- en vetverlies, verslapping van de huid en het ontstaan van pigmentvlekjes.


In mijn optiek is het mooier om lage doseringen Botox te gebruiken en daarnaast ook iets te doen aan die andere verouderingsprocessen. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan afbreekbare hyaluronzuurfillers voor volumeverlies en peelings voor een egale teint en structuur. En bovenal is het belangrijk om ook te kunnen accepteren dat ouder worden inhoudt dat je een stuk jeugdigheid los gaat laten. En dat schoonheid dus niet hetzelfde betekent als 'rimpelloosheid'.
Comentarios


praktijk logo dokter marsha wichers.png
bottom of page