top of page

De boodschap van het gezicht aan je emoties: wat doet een frons met je humeur?



Gezichtsuitdrukkingen en gevoel

Onze gezichtsuitdrukkingen hebben invloed op hoe wij ons voelen. Ze helpen ons ook om anderen goed te kunnen begrijpen. Je kunt het zelf ervaren door te letten op wat je gezicht doet in reactie op andere gezichten. We reageren met een lach als we naar een lachend gezicht kijken en we beginnen te fronsen als we een fronsend gezicht zien. Dat noemen we spiegelen en dat gebeurt onbewust. Door met ons gezicht het gezicht van de ander na te doen, kunnen we ons brein informatie geven over hoe de ander zich voelt.


Er is namelijk een connectie tussen de gelaatsspieren en hoe we ons voelen, dit wordt 'facial feedback' genoemd. Ons gezicht vertelt ons hoe wij ons voelen. En hoe wij ons voelen vertaalt zich vaak ook in het gezicht. Het is een twee-eenheid.



Gemoedstoestand

Er is genoeg wetenschappelijk bewijs voor de relatie tussen emotie en het lichaam. De theorie van 'embodied emotion' legt uit dat het voelen van emotie niet alleen een 'brein ding' is, maar dat het hele lichaam meewerkt. Dat betekent ook dat het beïnvloeden van je gemoedstoestand mogelijk is door de houding van je lichaam en gezicht te veranderen. Er is aangetoond in meerdere wetenschappelijke onderzoeken dat het ontspannen van de fronsspier zorgt voor een betere gemoedstoestand. Met andere woorden, minder fronsen zorgt voor een beter humeur.


Hoe werkt die connectie dan?

De werking zou op twee verschillende fenomenen berusten. Enerzijds is er de connectie tussen de gezichtsspieren en het brein. Neem als voorbeeld de fronsspier. Deze geeft bij aanspanning een signaal naar het brein dat er zich een negatieve situatie voordoet. Anderzijds is er een relatie tussen gelaatsuitdrukkingen en de reactie van de omgeving. Je kunt je voorstellen dat iemand die veel fronst (of hij nou boos is of niet) meer negatieve reacties uit zijn omgeving krijgt. Anderen zullen zijn frons gemakkelijk interpreteren als boosheid of afkeuring.



Sociale dieren

Wij zijn als mensen voor onze sociale relaties erg gericht op gezichten. We proberen voortdurend af te lezen aan anderen wat die anderen van ons vinden. En dat doen we door naar gezichten te kijken. De manier waarop we die gezichten interpreteren hangt onder andere af van onze cultuur en de context. In essentie zijn fronsen en lachen meer universele uitingen van negatieve en positieve emoties.

Naast het feit dat we sociale dieren zijn, willen wij als mensen ook graag onze omgeving manipuleren. We willen graag aardig gevonden worden en benaderbaar zijn voor anderen. Het loont dus om kritisch te kijken naar wat je uitstraalt met je gezicht. Dan gaat het er niet alleen om in welke stand je gezicht staat wanneer je ontspannen kijkt, maar des te meer wat je met je gezicht doet in de interactie met anderen.In de Praktijk voor Injectables & FacePositivity is er de mogelijkheid om een Softoxanalyse® te laten uitvoeren om hier meer zicht op te krijgen.


Botox

Met Botox en Softox® kun je heel selectief spieren -die voor negatieve mimiek zorgen- ontspannen. Daarmee beïnvloed je de uitstraling op een positieve manier en verbetert de interactie met anderen en de gemoedstoestand. Maar....pas op, het kan ook de andere kant uitwerken..Wanneer er teveel Botox rond de ogen gebruikt wordt, kan de spier rond de ogen niet meer zorgen voor een oprechte lach (dat is de spier die voor de kraaienpootjes zorgt). Dit heeft op zijn beurt weer een negatieve invloed om de gemoedstoestand. Dus.....spaarzaam met Botox rond de ogen!




Wil je meer weten over dit interessante samenspel tussen lichaam en geest? Wil je weten hoe jij jóuw uitstraling kan beïnvloeden? Een consult is altijd kosteloos en vrijblijvend, dus kom gewoon eens langs voor advies in de praktijk in Leiden en maak online je afspraak. Een mail met een vraag, mag natuurlijk ook.




praktijk logo dokter marsha wichers.png
bottom of page