top of page

De skinbooster is 'hot', maar wat ís nou een skinbooster?

Bijgewerkt op: 14 mei
 

Skinboosters zijn populair omdat er steeds meer interesse is voor huidverbetering van binnenuit. We willen allemaal graag lang genieten van een mooie huid en de trend is om er steeds beter voor te zorgen. Het liefst op een zo natuurlijk mogelijke manier. Maar de term skinbooster zorgt voor wat verwarring, wat ís het nou eigenlijk?

 


Zoveel verschillende skinboosters...

Je heb het je vast wel eens afgevraagd wanneer je iets leest of hoort over een skinbooster. Wat ís het nou eigenlijk? Is Profhilo bijvoorbeeld ook een skinbooster? En hoe wordt een skinbooster toegediend? Is dat per injectie?

Skinboosters is een verzamelnaam voor alle injectables die in de huid gebracht worden om de huid te 'boosten' of te stimuleren. Er zijn veel verschillende soorten skinboosters op de markt, dat maakt het enorm verwarrend. Daar gaan we iets aan doen door het één en ander eens op een rijtje te zetten. Ik zal de skinboosters indelen naar werkingsmechanisme. Maar eerst een paar feitjes als voorkennis:


Hoe is de huid opgebouwd?

Wat is een fibroblast?

Wat is hyaluronzuur?

Wat is crosslinking van hyaluronzuurmoleculen?

Wanneer is iets een skinbooster en wanneer een biostimulator?
Soorten skinboosters en hun werkingsmechanisme


Profhilo is gemaakt van ongecrosslinkte hyaluronzuurmoleculen. De maker van Profhilo heeft heel slim met een speciale technologie de moleculen ‘in elkaar gedraaid’ waardoor het lichaam ongeveer een maand nodig heeft om het te ontwarren waarna het hyaluronzuur afgebroken kan worden. Gedurende die maand stimuleert het hyaluronzuur de fibroblasten. Deze maken vervolgens meer collageen en elastine aan. Het hyaluronzuur zorgt er ook voor dat de huid een mooie glow krijgt doordat deze beter gehydrateerd is. Na een maand wordt de behandeling nog een keer herhaald. Het stimulerende effect werkt nog maanden na. Ieder half jaar wordt de behandeling herhaald

In onze praktijk wordt gemaakt van het hyaluronzuur merk Restylane, hun skinbooster heet ‘Restylane Vital’. Het is gemaakt van licht gecrosslinked hyaluronzuur en erg puur en volledig afbreekbaar. Door de crosslinking blijft het enkele maanden in de huid waardoor het daar de fibroblast kan stimuleren. Voor meer en langduriger effect wordt de behandeling vaak nog een keer herhaald binnen 4- 6 weken. Daarna wordt het effect bijgehouden door eens per 6-9 maanden een behandeling te ondergaan.


Philart is een volledig afbreekbare skinbooster die bestaat uit polynucleotiden. Polynucleotiden staan aan de basis van de bouw van het DNA van de fibroblasten. Ze stimuleren op die manier de eigen huid tot aanmaak van elastine en collageen. De behandeling wordt in kuurvorm toegepast, drie behandelingen met een tussenpoos van 2-3 weken.


Sculptra is een volledig afbreekbare skinbooster gemaakt van polymelkzuur. Het polymelkzuur prikkelt de huid waardoor er een proces in gang gezet wordt waardoor nieuwe fibroblasten gemaakt worden. Dat maakt het anders dan de andere skinboosters omdat de andere alleen de nog aanwezige fibroblasten stimuleren.  Het effect van Sculptra moet opgebouwd worden, dus het is voor de geduldige gebruiker. Vaak zijn twee tot drie behandelingen nodig met een tussen poos van 6-8 weken. De huid wordt steviger en iets voller.


Radiesse is een afbreekbare injectable gemaakt van Calciumhydroxyapatiet. In zijn pure vorm wordt het gebruikt om de huid te vullen én te stimuleren. Wanneer het verdund wordt toegepast resteert alleen het stimulerende effect en kun je het tot de skinboosters rekenen.  Voor een goed effect op de collageenproductie moet de behandeling zeker herhaald worden na 3 maanden.

Hoe weet je wat je nodig hebt?

Dat hang van veel factoren af. Je huidtype en je leeftijd zijn belangrijke factoren, maar ook je verwachtingen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je weet dat skinboosters subtiele verbeteringen geven. Voor grotere effecten moet je echt overstappen naar fillers en botox. Veel van mijn cliënten gebruiken Profhilo om de algehele huidconditie te verbeteren. Vaak komt daar dan een hyaluronzuur skinbooster bij om bepaalde huidgebieden nog eens extra te boosten zoals bijvoorbeeld de lachrimpeltjes op de wangen.

Wanneer er echt wat meer stevigheid in de huid gewenst is, dan kun je na verloop van tijd met Sculptra gaan starten. Voor het verbeteren van de huid op de handen is Radiesse bijvoorbeeld erg mooi en effectief.

Het belangrijkste is dat je samen met je cosmetisch arts de keuze maakt die op dat moment het beste bij jouw situatie, je huid en je wensen past. En dat is maatwerk.Behandelresultaten na behandelingen met skinboosters

Met welke bijwerkingen moet ik rekening houden na behandeling met een skinbooster?

Na een huidverbeterende behandeling met een skinbooster zal de huid wat rood zien en er kunnen blauwe plekjes ontstaan. Deze kunnen uiteraard gecamoufleerd worden. Het helpt om de dag van te voren geen alcohol te drinken en geen pijnstillers zoals ibuprofen te nemen omdat deze een bloedverdunnend effect kunnen hebben.

Heb je vragen over jouw huid en wat de mogelijkheden zijn? Kom eens langs in de praktijk voor een advies en een behandelplan op maat.


Maak hier jouw afspraak voor een vrijblijvend en kosteloos consult.


Het injecteren van skinboosters mag alleen door artsen gebeuren omdat het belangrijk is dat dit veilig gebeurt. Cosmetisch artsen zijn opgeleid in kennis van het lichaam en de anatomie, in het bijzonder die van de huid. 


Commentaires


praktijk logo dokter marsha wichers.png
bottom of page