top of page

Wat we kunnen leren van Peter Lindbergh, de meest geliefde modefotograaf.


Peter Lindbergh

Vorig jaar september overleed deze beroemde fotograaf op 74 jarige leeftijd. Hij kon op meesterlijke wijze mensen fotograferen en daarmee blootleggen hoe ze zijn. Terwijl ik door het fantastische fotoboek met zijn werk bladerde viel mijn oog op de volgende tekst:

Peter Lindbergh heeft het hier over de fashion fotografie en het retoucheren van onvolkomenheden en rimpels. Hij was voorstander van het laten zien van echtheid. Hij was ook een meester in het onthullen van de schoonheid van deze echtheid. Ik vind zijn werk en zijn visie inspirerend en ik ben me eens wat meer in zijn werk gaan verdiepen en ik kwam de volgende dingen tegen.


In een interview op ARTforum website nog zo'n mooi statement:

"A fashion photographer should contribute to defining the image of the contemporary woman or man in their time, to reflect a certain social or human reality. How surrealistic is today’s commercial agenda to retouch all signs of life and of experience, to retouch the very personal truth of the face itself?"

As told to Isabel Flower and Michelle Kuo by Peter Lindbergh for Art Forum


En nog één uit 2014, bron: ZEITonline

"This should be the responsibility of photographers today to free women, and finally everyone, from the terror of youth and perfection."


Wat een wijsheid en wat een geweldige kunstenaar, deze man. In deze video praat hij over schoonheid en legt hij precies uit dat het dus niet gaat om een statisch gegeven, maar dat het een dynamisch moment is tussen mensen waarin schoonheid zich laat zien. Daar waar je de echte persoon treft, komt het tevoorschijn. Ik kan enorm genieten van dit soort video's.


Dank je wel Peter Lindbergh voor al je mooie foto's en wijze woorden.

Comentários


praktijk logo dokter marsha wichers.png
bottom of page