top of page

Zelf je huid verbeteren door te smeren met retinol



Wist je dat het dagelijks gebruik van retinol op den duur leidt tot een stevigere huid, vermindering van lijnen en pigment?


Wat is Retinol?

Retinol is een vorm van vitamine A en een zeer effectief ingrediënt als het gaat om het tegengaan van huidveroudering.


Hoe werkt het?

Naarmate onze huid ouder wordt, vertraagt de celvernieuwing en vermindert de collageenproductie. Dit wordt zichtbaar doordat de huid meer lijntjes, rimpels en vlekjes krijgt en slapper gaat aanvoelen. Retinol grijpt direct in op dit proces doordat het celvernieuwing stimuleert. Retinol heeft ook effect op het collageenniveau in de huid, het zorgt ervoor dat de afbraak van collageen vermindert en het stimuleert de productie van nieuw collageen. Hierdoor gaat de huid er gladder uitzien.




Hoe gebruik je het?

Het retinol serum van Dermaceutic is heel effectief en voelt prettig aan. Je gebruikt het retinol serum in de avond na het reinigen van het gezicht. Daarna breng je (nadat het serum is ingetrokken) een hydraterende crème in. De Triple Lipid Restore van Skinceuticals is hier erg geschikt voor. Het is belangrijk om het gebruik langzaam op te bouwen. Het kan namelijk ook een beetje huidirritatie veroorzaken.


Opbouwschema Retinol 0.5

Tijdens week 1 en 2: 2 avonden per week

Tijdens week 3 en 4: 3 avonden per week

Tijdens week 5 en 6: om de avond

Tijdens week 7 en daarna: iedere avond

Daarna langzaam verder opbouwen door geleidelijk aan Retinol 1.0 te gaan gebruiken.


Kan retinol de huid onrustig maken?

Ja dat kan, maar dat is tijdelijk. Tijdens de opbouw van het gebruik moet de huid wennen aan retinol. De huid kan gevoelig reageren, er kunnen schilfertjes ontstaan, roodheid en soms ook kleine puistjes. Wanneer je merkt dat je huid wat onrustig wordt, is het slim om nóg voorzichtiger op te bouwen.

.

Mag je retinol gebruiken als je zwanger bent?

Nee, dit mag niet.


Wanneer starten?

Je start met het opbouwen van retinol na de zomerperiode. Retinol maakt de huid gevoeliger voor UV straling, daarom is het belangrijk om de huid goed te beschermen tegen de zon met een SPF.




Nu is de tijd!

De zon is nu minder krachtig, de herfst komt eraan, dus tijd om thuis aan de slag te gaan! Wil je nog meer weten over het gebruik van het retinol serum, lees dan verder op het blog.


Welke soorten retinol zijn er en hoe weet ik of het retinol sterk genoeg is?

Retinol is één van de vormen van vitamine A die de celvernieuwing stimuleert. Er zijn ook andere vormen van vitamine A, deze worden overkoepelend 'retinoïden' genoemd. Ze stimuleren allen de cel- en huidvernieuwing. Daarom werken ze huidverbeterend. Hieronder staan de verschillende soorten op een rijtje.

  • Retinoïnezuur (ook wel vitamine A-zuur genoemd) is een retinoïde die alleen op doktersrecept verkrijgbaar is. Het wordt ook wel vitamine A-zuur genoemd of retinoïne zuur of tretinoïne. Hiervan zijn verschillende sterktes verkrijgbaar. Het is de meest actieve vorm van de retinoïden en heeft ook het beste effect op de huid. Helaas geeft het ook de meeste huidirritatie. Je moet het in de koelkast bewaren.

  • Retinol is na tretinoïne de sterkste retinoïde. Het is zonder zonder doktersrecept verkrijgbaar. Retinol wordt in de huid langzaam omgezet in retinoïnezuur, daardoor geeft het minder huidirritatie, maar is het ook iets minder effectief dan tretinoïne.

  • Retinyl Palmitate, Retinyl Propionaat, Retinyl Palmitate en Retinyl Acetaat zijn retinyl esters. Ze zijn milder dan retinol omdat ze zich langzamer omzetten in retinoïnezuur. Ze geven daardoor minder kans op huidirritatie.


Wanneer je wilt starten met het gebruik van retinol is het belangrijk om een advies op maat te krijgen. Stuur me een berichtje en ik kan meteen zien wat ik voor je kan doen. Soms ken ik je huid voldoende (als je cliënt bent bij de praktijk) om je een advies op afstand te geven, en soms nodig ik je daarvoor uit in de praktijk. Het opsturen van producten is kosteloos boven 75 euro.




Comments


praktijk logo dokter marsha wichers.png
bottom of page