WAT IS HYALURONZUUR?

hyaluronzuurgel.jpg
logo praktijk dokter marsha wichers.png

FAQ's over hyaluronzuur

Wat is hyaluronzuur?


Hyaluronzuur is een stof die van nature ook in de eigen huid aanwezig is. Daar zorgt deze stof voor hydratatie van de huid. Naarmate we ouder worden verliest de huid aan elastine, collageen en hyaluronzuur. Dat is een normaal proces. In de cosmetische geneeskunde gebruiken we hyaluronzuur in afbreekbare fillers voor een verzachting van lijnen, versteviging van de huid en het verbeteren van een vermoeide uitstraling.
Zijn behandelingen met hyaluronzuurfillers veilig?


Ja, behandelingen met hyaluronzuurfillers zijn zeer veilig. Hyaluronzuur is een lichaamseigen stof, en daardoor is het afbreekbaar. Om het hyaluronzuur niet té snel te laten afbreken, worden de hyaluronzuurmolekulen als het ware 'aan elkaar geplakt'. Het is belangrijk om voor betrouwbare merken hyaluronzuurfiller te kiezen, dan weet je zeker dat de kwaliteit goed is, en dat zie je terug in de veiligheid. Kies niet voor aanbiedingen of behandelingen met onbekende merken fillers. In onze praktijk maken wij alleen gebruik van de betere hyaluronzuren op de markt, zoals Restylane® van Galderma en de hyaluronzuren van IBSA Derma. Omdat de producenten hiervan beide farmaceutische bedrijven zijn, is er sprake van een strenge kwaliteitscontrole.
Voor welke rimpels kun je hyaluronzuur gebruiken?


Hyaluronzuur wordt in fillers gebruikt, maar ook voor huidverbeterende behandelingen. Met fillers wordt er vaak meer gewerkt aan verbetering van rimpels en volumeverlies, denk bijvoorbeeld aan rimpels rond de mond en volumeverlies in de wangen. De hyaluronzuurgel wordt met een naaldje of een canule (stompe naald) in de huid gebracht. Bij huidverbeterende behandelingen gaat het om verbetering van de huidkwaliteit, stevigheid en fijne lijnen. Er wordt dan gewerkt met kleine injecties. We kennen hyaluronzuur ook uit andere takken van de geneeskunde. Zo wordt het in de oogheelkunde gebruikt en in het kniegewricht bij artrose van de knieën.
Hoe lang houdt het effect van een hyaluronzuurfiller aan?


De werkingsduur varieert van 6 maanden tot een jaar. In sommige gevallen kan het zelfs langer aanhouden. De duur van de werking varieert o.a. door plaats van injectie (rond de mond loopt het effect eerder terug) en leefstijl (roken, alcohol drinken, zonblootstelling en excessief sporten).
Kun je er onnatuurlijk uit gaan zien na een Botox behandeling?


Wanneer hoge doseringen Botox gebruikt worden zal dit een zodanig effect hebben op de mimiek, dat het 'karakter' als het ware uit het gezicht gaat. Het gezicht kan er star en strak uit gaan zien, waarbij het met name opvalt dat er geen beweging in het voorhoofd mogelijk is. Wanneer er een hoge dosering Botox rond de ogen gebruikt is, kan de lach minder oprecht overkomen. Het is de kunst om Botox zodanig te gebruiken dat mimieklijnen daadwerkelijk verminderd worden, maar dat er ook voldoende beweging overblijft om expressief te blijven in het gezicht. Dit vraagt om ervaring bij de arts die jou behandelt en het vraagt om een Botoxbehandeling 'op maat'. Geen enkel gezicht en geen enkel persoon is hetzelfde.
Hoe zie ik eruit als de filler uitwerkt?


Een hyaluronzuurfiller werkt geleidelijk uit. Gedurende de periode dat deze in de huid aanwezig is, zal het ook het eigen collageensysteem stimuleren. Daardoor heeft het een vertragende werking op het verouderingsproces. Natuurlijk gaat het verouderingsproces langzaam door en wanneer het effect van de filler is uitgewerkt komt de rimpels of de verslapping ook weer terug. Het is een fabeltje dat de huid 'inzakt' als de filler is uitgewerkt. Belangrijk is natuurlijk dat je de huid nooit verder opvult tot een volume dat er nooit geweest is. Dit soort behandelingen voeren we niet uit en passen overigens ook niet onze behandelfilosofie .
Welke bijwerkingen kunnen optreden na een hyaluronzuurfillerbehandeling?


Na de behandeling kunnen er blauwe plekjes en wat zwelling ontstaan. Het behandelde gebied kan wat beurs aanvoelen. Deze bijwerkingen verdwijnen vanzelf. Tegen zwelling helpen koude kompressen.
Kun je mij een voorbeeld laten zien van het resultaat van een fillerbehandeling?


Dokter Marsha Wichers Leiden

"Tijdens een intakegesprek is er altijd ruim tijd en aandacht voor je vragen. Om je alvast op weg te helpen beantwoord ik hier de meest gestelde vragen. Voor een persoonlijk advies over injectables en huidverbetering zie ik je graag in de praktijk in Leiden, tot ziens!"

Praktijk voor de injectables en face positivity Marsha Wichers Leiden

Missie en visie

bij praktijk voor Injectables & Face Positivity

Persoonlijke aandacht staat centraal binnen de praktijk. Marsha begeleidt haar cliënten op een betrokken manier waardoor er ook gelegenheid is om te kijken naar wat het gezicht voor iemand betekent en welke behandelingen daar wél en niet bij passen. Cliënten vragen niet om een rimpelloos uiterlijk, maar om een tevreden gevoel wanneer ze in de spiegel kijken. En dat gaat over een positieve uitstraling en empathie voor jezelf. Kleine cosmetische behandelingen kunnen daarbij helpen.
 
Marsha Wichers is cosmetisch arts KNMG, dit is een beschermde titel voor cosmetisch artsen die voldoen aan veiligheids en kwaliteitseisen. Marsha heeft zich met name toegelegd op het vertragen van het verouderingsproces, zonder het karakter van het gezicht te veranderen. Met Botox en hyaluronzuurfillers zorgt ze voor een subtiel en natuurlijk resultaat. Ze vindt het belangrijk dat cliënten zich op hun gemak voelen in de praktijk en besteedt uitgebreid aandacht aan de eerste intake en gezichtsanalyse.